Uitgelicht

Alle begin is moeilijk

Het is een hele lastige tijd om te starten als ondernemer. Het statement “alle begin is moeilijk” is momenteel echt een understatement. Hoe houd je als beginnend ondernemer je hoofd boven water tijdens een crisis?

En wat voor een crisis! Dan heb ik het nog niet eens over het nu 24/7 met het hele gezin op elkaars lip zitten. Inclusief peuter die deze maand vier wordt en eigenlijk naar de “grote school” moet. Leg die maar eens uit dat het allemaal wat anders gaat worden en hij enkel nog twee keer per dag in de tuin uitgelaten kan worden. Met een man erbij die de hele dag in conference calls zit. In de ochtend begint hij met een normaal stemvolume aan deze calls, eind van de middag rinkelen de ramen van het aantal decibels. Ik laveer er tussendoor met kopjes koffie en thee, bakjes fruit (vitamines weet je wel) en probeer ook mijn momenten te pakken om te bedenken hoe ik dit allemaal aan ga vliegen.

Alhoewel bovengenoemde situatie een kleine interne crisis is, valt deze natuurlijk in het niet bij de crisis die het coronavirus momenteel veroorzaakt. Het hele land is in rep en roer, iedereen zonder een vitaal beroep werkt thuis. Het is een hele lastige tijd om net te starten als ondernemer. Zo wordt het statement “alle begin is moeilijk” echt een understatement. Vertelde ik in mijn vorige blog nog trots hoe ik eindelijk het roer had omgegooid, nu is de sfeer wat omgeslagen. Niemand kon dit natuurlijk voorzien. Gelukkig had ik wel wat klussen waar ik mee aan de slag kon. Heel fijn natuurlijk. Op een gegeven moment moet je alleen verdere stappen ondernemen. Hieronder een paar tips waarvan ik hoop dat je er wat aan hebt in deze lastige tijden als ondernemer en wellicht ook als (werkende) ouder thuis.

Iedereen en zijn moeder heeft er al wat over geroepen, maar ik wil het ook nog lichtjes benadrukken. Structuur. Nu heb ik het niet over 38 gekleurde en gelamineerde kaartjes die aan een waslijntje in de huiskamer moeten hangen met een activiteit per uur voor de peuter/kleuter. Ik vind dit fantastisch als het je lukt, maar ik ben niet van de klei en verfactiviteiten en ik weiger van brooddeeg figuren te bakken. Structuur kun je ook op een andere manier toepassen. Door dezelfde dingen als voorheen te blijven doen op dezelfde tijden. Natuurlijk veranderen er nu zaken, maar sta wel gewoon in de ochtend op rond een normale tijd. Doe de normale activiteiten in en om het huis. En vooral heel belangrijk, een beetje alleen-tijd voor een ieder elke dag. Ik ga zelf graag einde dag een stukje lopen ALLEEN. Even verstand op nul. Heel belangrijk. Ik zie ook aan mijn peuter dat hij houvast heeft aan dezelfde dagelijkse dingen op enigszins dezelfde tijden te blijven doen. Nogmaals, er veranderen nu wat zaken thuis en ik hoef mijn kind nog niet met schoolwerk te begeleiden zoals jij misschien wel moet, maar meer dan ooit moet er nu toch een soort van ritme en structuur behouden blijven. Je wijntje mag je wel al wat eerder gaan drinken wat mij betreft.

Verder was mijn eerste gedachte: ik stop maar even met bloggen en social media posts. Daar zit nu niemand op te wachten. Maar juist in deze tijd kan je jezelf goed laten zien en content delen die waarde heeft. Hoe ga jij met bepaalde zaken om? Hoe doen jullie dat nu thuis met het gezin of als je alleen bent? Ook nog goede tips en trucs? Ik vind het zelf fijn om te zien hoe anderen het nu doen, dus ik kan me bedenken dat anderen dat ook bij mij vinden. Al is het maar een foto met de 106e lading gebakken koekjes die trots getoond wordt. Of de leuke klussen die ik toch nog nu mag doen. Positiviteit mag altijd gedeeld worden.

Tevens zijn er natuurlijk ook door de overheid verschillende regelingen getroffen om ondernemers te steunen. Ik ben hier persoonlijk erg blij mee, het kan je nu als (startende) ondernemer net door de moeilijke maanden heen helpen.

Het zijn gekke en vreemde tijden voor een ieder van ons. Ik heb nog steeds geen spijt dat ik de stap heb genomen om als zelfstandige te starten begin van dit jaar. Het helpt me ook om extra creatief te zijn en te bedenken hoe ik de zaken nu echt wil gaan doen. Zonder wrijving geen glans.

Na deze moeilijke start, kunnen de rest van het jaar en de volgende jaren alleen nog maar meevallen, toch?

Vorige blog

Dank u en tot ziens

Ik heb altijd meer gevoel voor taal gehad dan cijfermatig inzicht. Het heeft mij jaren gekost om de stap te durven maken om van mijn liefde voor taal mijn beroep te maken. Eenmaal vast in een bepaald patroon is het namelijk zo makkelijk door te gaan. Vanaf nu ga ik het anders doen. Ik weet nog…